Veselin Vujović: Navijajmo za Srbiju, Hrvatsku i Makedoniju

Selektor Slovenije Veselin Vujović govori o ostanku na klupi ovog tima, i o Svetskom prvenstvu u Danskoj i Njemačkoj. Veselin Vujović ostao je selektor rukometaša Slovenije i pored toga što se reprezentacija nije plasirala na 26. svetsko prvenstvo, koje danas počinje u Danskoj i Njemačkoj.

– Kada smo u Kopru izgubili od Mađara pet razlike, onda smo u Veszpremu igrali revanš za četiri dana i gospodin Franjo Bobinec (prvi čovek Rukometnog saveza Slovenije) došao je pre utakmice da popriča sa mnom gde mi je rekao: “Vidi ovako, naše šanse da prođemo Mađare su minimalne i stvarno bih te zamolio da ne dolaziš u poziciju da daješ neke ostavke, koje ne bih ni prihvatio. U ovom trenutku kada su nam šanse minimalne, nudim novi ugovor na četiri godine!”. Tu je on želeo da preduhitri novinare i da dokaže da je Savez iza mene, a kad jedan čovek ima takvu podršku, i ako taj čovek nešto i zna, onda su šanse velike da se napravi nešto dobro. Slovenija se vratila korak nazad da bismo se bolje zaleteli, da bismo mogli na Evropskom prvenstvu da napravimo veći skok. Nije katastrofa što ne idemo na Svetsko prvenstvo, a za dve godine je bilo toliko takmičenja da je to atak na život i na mozak. Napravljena je pauza, imamo u aprilu nastavak kvalifikacija za Euro 2020. i na tom prvenstvu moramo biti najbolje plasirani od onih selekcija koje ne izbore plasman na Olimpijadu. Malo smo u problemu kada je desni bek u pitanju, jer nam se Jure Dolenec, koji je ključan na toj poziciji, nikako se ne oporavlja od operacije kolena, još nije na nivou na kojem je nama potreban, a sve ostalo nam je dobro posloženo i kada tu poziciju rešimo, onda će Slovenija biti reprezentacija sa dobrim rejtingom, kaže Vujović

Svojim dolaskom u Sloveniju podmladili ste reprezentaciju.

– Kada Kavtičnik prestane igrati, pa i iskusni Bezjak, onda ćemo imati izuzetno mladu reprezentaciju. Imamo Mačkovščeka, koji godinama igra u jakim klubovima, a ima 25 godina. Zarabec isto tako, pa Bombač igra toliko godina, a ima 27. To su sve igrači koji će narednih četiri-pet godina da nose igru tima. Za reprezentaciju je jako važno da jedna grupa igrača poveže nekoliko velikih takmičenja, stvori se ta hemija i veliko poverenje sa selektorom. Istakao sam već da sam promenio 17 igrača od Svetskog prvenstva u Kataru do onog u Francuskoj. To ni velike svetske sile ne mogu sebi da priušte, a osvojili smo bronzu bez Bombača, bez Zormana, bez Škofa, ustvari, bez igrača zbog kojih se mislilo da se neće igrati rukomet kad oni odu. Ako biste sada Nemačkoj ili Francuskoj oduzeli pet-šest igrača, pitanje je kako bi završile. Napravili smo takav roster da ne zavisimo ni od koga pojedinačno i ne pada nam rejting tako lako, a svaki igrač nam je podjednako važan. Uvek sam imao takav sistem rada i to sam ovde primenio, reči su popularnog Vuje, koji kaže da Francuska nije ista selekcija bez Thierryja Omeyera i Nikole Karabatića, te ne misli da mogu odbraniti titulu šampiona sveta.

– Igrali smo dva meča s njima, izgubili smo oba. Kada ne vidite Omeyera i Karabatića na terenu, već samim tim ne deluju ozbiljno i problem im može bili nedostatak takve dve klase od kojih su se protivnici ranije plašili. Sada će ih puno više protivnika napadati da ih pobedi. To je veliki problem, kad si oslabio pa svi kidišu na tebe i neko u tome može da uspe. I pored toga oni su jaka i stamena reprezentacija, siguran sam da će se boriti za visok plasman, ali ne bih se usudio reći da će biti prvaci.

Favoriti su isti, nikad se to ne menja. Ne možemo reći da će to biti Island ili Rusija, jer se sve vrti između istih reprezentacija, među kojima bude Hrvatska, ali Francuska, Danska, Nemačka, Španija i Švedska zatvaraju taj krug selekcija koje su favoriti za najviši plasman. Sve te zemlje rade sistematski. Evo, naše gostovanje u Francuskoj je pravi praznik rukometa, to je bila fantazija. Za dva prijateljska meča napune dvoranu sa po pet hiljada ljudi. Puno rade, imaju te centre za formaciju mladih igrača, a od takvih zemalja treba učiti. Hrvatska nikad tiše i stidljivije ne ide na veliko takmičenje.  Oni su imali euforičnu pripremu za Euro prošle godine kada su bili domaćini, kada su mislili da će to biti vrhunac, ali su se okliznuli. Ako to nisu uspeli u Hrvatskoj, teško da sada mogu dizati euforiju, kada su van svoje zemlje. Lično se plašim da može postojati doza nervoze i kod selektora Lina Červara i kod igrača. Červar je već jednom nogom bio izašao iz reprezentacije, pa je na neki čudan način ostao. Ali sada ako ne bude rezultata, on odlazi, što može da optereti i njega i igrače. Jedno je kada možete igrati i znate da selektor tu ostaje duže, a jedno je kada znate da on odlazi sedam ili 15 dana posle, tad može da se pojavi balkanski mentalitet, nedisciplina ili nešto što može da optereti vrhunski rezultat. Ali, daj Bože da taj tihi odlazak Hrvatske na Svetsko prvenstvo bude jedan sakriveni adut iz kojeg će Hrvatska nastupiti jako. Ako i za koga treba da navijamo, to su Hrvatska, Srbija i Makedonija, pre svega za naše reprezentacije i da se rukomet vrati tamo gde mu je mesto, a mislim da smo mi iz Jugoslavije uvek igrali najbolji rukomet na svetu, kaže Vujović, koji veruje da Nenad Peruničić može napraviti dobre stvari sa Srbijom.

Rezultati i razočarenja

– Kada se desi podmlađivanje reprezentacije, niko ne može da predvidi kakav će rezultat biti, onaj ko može onda je čudovište. Najvažnije je da se u svakoj utakmici igrači bore, daju sve od sebe i u takvim uslovima jedna reprezentacija može da izgubi, ali teško. No, takav način gubljenja utakmice javno se oprašta. Imala je Srbija većih zvezda nego sada, ali nisu davale maksimum koji se očekivao, pa je to dalo loše rezultate i razočarenja. Daj Bože da se napravi hemija, da se napravi dobra grupa igrača, da Nenad Peruničić bude pravi vođa, koji će znati to sve da složi i da Srbije krene na jedan ozbiljan put.

Makedonija zavisi od Kirila Lazarova.

– Mada je teško, ali ako nađu dobro rešenje kao zamenu za Kira Lazarova, onda mogu mnogo u narednim godinama. Imaju mlada krila, napravili su nekoliko mladih bekova, samo im fali taj igrač na desnom beku. Ukoliko Kiro izdrži na prvenstvu ovaj tempo velikog broja utakmica za kratko vreme, Makedonija može da odigra ozbiljan turnir, poručio je Vujović.

Vujovic se vratio u Niš, gde je nastavio pripreme sa Železničarom za prolecni deo sezone.

– Počinje ono za šta se spremamo, a to je da se završi SEHA liga i da se još više uigramo i steknemo iskustvo, te da se spremimo za play-off u Srbiji, gde smo favoriti sa Vojvodinom, Dinamom iz Pančeva i Metaloplastikom za osvajanje titule. To bi bio šlag na tortu za sport u Nišu, to bi bila prva titula u kolektivnom sportu i nadam se da to možemo napraviti, yakljucio je  Veselin Vujović.

You might also like