Veliki napredak rukometa u Sri Lanki!

Rukometni savez Šri Lanke (HFSL) odredio je svoje ciljeve na predstojećim Južnoazijskim igrama (SAG) nakon angazovanja dva strucnjaka iz Srbije Nedeljka Matića i Nenada Kraljevskog. Dva uspešna evropska trenera stigla su na ostrvo 1. avgusta i započeli posao sa podizanjem rukometnog kvaliteta. 

Srpski strucnjaci su na četvoromesečnom ugovoru do SAG-a nakon čega će biti izvršena analiza nakon igara. 

  • Primećeno je značajno poboljšanje performansi nacionalnog tima u roku od nekoliko dana od njihovog dolaska, rekao je  Dampath Fernando, predsednik HFSL-a,  otkrivajući njihove planove za razvoj sporta na konferenciji za štampu. Već duže vreme tražimo od međunarodne rukometne federacije da nam pomogne u razvoju pružajući nam stručnjake za obuku naše reprezentacije. Zahvaljujem se generalnom sekretaru NOC-a Makvellu de Silvi na osobnom interesu da ispunimo naš zahtev i učinimo ga realnim. Ministarstvo sporta nas je takođe podržalo na više načina. Imati srpske trenere da treniraju nacionalni tim muškaraca i žena koji rade u Panagodi, je veliko pojačanje za naše šanse za osvajanje medalje na Južnoazijskim igrama, a takođe i za promociju sporta širom sveta “, rekao je Fernando.

 

Naš cilj je da donesemo medalje sa igara u Južnoj Aziji u Katmanduu, rekao je predsednik Fernando prekrivajući entuzijazmom i optimizmom. Šri Lanka će u decembru treći put učestvovati u rukometu na SAG-u. Međutim, Matić je rekao da će se fokusirati na razvijanje tehnika igrača. 

  • Moj fokus će biti na poboljšanju tehnike rukometa 80%, a zatim agilnosti i snage. Takođe bih im mogao pružiti međunarodnu ekspoziciju pre Igara jer se praksa razlikuje od situacija na utakmicama. Ne pitajte me o medaljama, ali pobrinut ću se da se o rukometu na Šri Lanki govori s poštovanjem nakon decembra, rekao je Matić na početku obracanja.

Predsednik HFSL-a ponovio je da će tim, pa čak i lokalni treneri, imati ogromnu korist od međunarodne ekspertize dvojice srpskih trenera. 

  • Imamo mali, ali posvećeni tim za rukomet. Naš plan je da promovišemo sport na organizovan i strukturiran način, uključujući promociju rukometa na pesku budući da smo ostrvska država, rekao je  Fernando.

On je rekao da je nedostatak finansijskih sredstava ometao njihovu želju da međunarodnim izlaganjem nacionalnog tima obezbede uoči Igara. Generalna sekretarka HFSL-a Gihan Dalpathado rekla je da je rukomet drugi najbrži sport na svetu, a olimpijski sport od 1936.  Rukomet je veliki  sport koji se razvija u Šri Lanki.

You might also like