Rezultat sve govori!

Reprezentacija Crne Gore u Osijeku doživeli su ubedljiv poraz od Hrvatske (32:19), zbog čega će revanš u Podgorici (14. jun). biti puka formalnost ukoliko se ne desi neko cudo. Iako su crnogorski rukometaši u minuloj deceniji znali da iznenade mnogo jače selekcije poput Nemačke i Švedske, a prošle godine su Rusiju ostavili bez vize za Euro ovog puta se to nije desilo a takodje crnogorska selekcija je igrala bez kljucnih igraca.

Ako se zna da je Crna Gora, koja je u protekloj deceniji samo jednom bila učesnik planetarne smotre i koja na velikim takmičenjima ima samo jednu pobedu u direktnom duelu, trebalo da eliminiše bivšeg dvostrukog olimpijskog i svetskog prvaka da bi stigla do Svetskog prvenstva, priznaćete da pomisao na to zvuči nerealno. A, koji tek izraz naći za selekciju koja je to trebalo da uradi bez glavnih igraca?   kao i uvek selektor Dragan Đukić bio je maksimalno iskren.

– Da li je Hrvatska zasluženo pobedila? Pa naravno da jeste. Pokazali smo dva lica u ovom meču, Hrvatska je to znala da iskoristi, da nas kazni i dođe do pobede, i to ubedljive. Iskreno mislim da je razlika na kraju prevelika, ali pobeda je potpuno zaslužena, prokomentarisao je srpski stručnjak na klupi Crne Gore.

Razlika u klasi

Crna Gora nije uspela da se plasira na prvenstvo sveta 2009, 2011, 2015, 2017, a očigledno je da neće biti učesnik ni prvenstva naredne godine. Toga je svestan i čovek koji je vratio rukometnu euforiju Crnoj Gori, kada je “lavove” iz totalnog ambisa digao, “probudio” i odveo na prvenstvo Evrope.

–  Rezultat u ovom trenutku govori sve, što se tiče našeg plasmana, dodao je Đukić.

I onima koji ne prate mnogo rukomet jasna je razlika u klasi, ali iz tabora Crne Gore proteklih dana stizale su optimistične izjave i očekivanja da će revanš u Podgorici odlučivati.

– Razlika u klasi nije sporna. Naravno, mislili smo da možemo ostaviti bolji utisak, odnosno da ih možemo više namučiti. To je bio i neki plan, a da smo igrali čitav meč kao prvih 20 minuta, to bi sasvim drugačije vizuelno izgledalo. Ali, i pre i posle ovog meča Hrvatska je bila favorit Hrvatska je uradila sve da ovaj baraž uspešno prođe i dala nam neki primer kako bi trebalo raditi, objasnio je Đukić.

Prolaz nemoguć

Crna Gora je, istina, dobro otvorila meč. Egal meč vodio se do 22. minuta, a nakon gola Čavora za 10:9 usledila je serija Hrvatske 5:0, da bi već početkom drugog poluvremena domaća selekcija stigla i do dvocifrene razlike…

– Recimo da je ta neka prva priprema bila dobra. Ne možemo reći da se nismo borili, ali nismo bili konkretni, a Hrvatska je znala da kazni svaku našu grešku naglasio je selektor Crne Gore.

Serijom 7:1 Hrvatska je u samom finišu uspela da na poluvremenu već stekne ozbiljnu zalihu (17:10), što je i tada nagoveštavalo da ce Crna Gora doživeti ubedljiv poraz. Đukić, ipak, ističe da nije bilo straha, a zatim otkriva šta je reako igračima.

– Iskreno, nije bilo lako, jer smo nakon nekih grešaka lako dozvolili Hrvatskoj da ode na 7 razlike. Ali, na poluvremenu sam rekao igračima da se ne vodimo time što piše na semaforu, da jednostavno moramo da igramo. Kod nas je zaista bila primetna želja, pa čak i prevelika želja koja nas je vodila u greške. Nismo imali koncentraciju, posebno ne rešenje za duboku zonu 5-1 koja nam je pravila dosta problema. Baš tada su se razbranili i njihovi golmani i tada je Hrvatska prelomila meč. Mi do kraja nismo nalazili rešenja. Malo smo napadali po bokovima, onako kako smo se dogovarali, bilo je malo lopti za krila koja su bila prilično neiskorišćena i u ogranizaciji napada i u završnici, tako da su se svi pokušaji vodili preko sredine. Njjihova odbrana je tu bila najjača, a bilo je dosta tehničkih grešaka. Upravo to je rezultiralo lakim gotovina iz kontri Hrvatske. I, sve to kada se sklopi dođe se do poraza koji je visok i opet smo u situaciji kao u nekim ranijim kvalifikacijama da je već sada prolazak gotovo nemoguć, analizirao je Đukić.

Bez zamerki

Ako se zna da je Crna Gora bila bez dugogodišnjeg kapitena Mijatovića, kao i još jednog golmana Simića, tri beka (Borozana, Lipovine i Petričevića), ali i povređenog pivota Simovića, jasno je da je Crna Gora imala oslabljen sastav, za koji je Hrvatska, ipak, prevelik zalogaj.

– Ovo je bio najbolji sastav koji smo mogli da izvedemo u ovom trenutku. Znam da su svi dali sve od sebe i njima se ne može ništa zameriti. Zato želim da se zahvalim zaista svim igračima koji su se odazvali i koji su bili tu, dali sve od sebe, jer ne možete kriviti nekoga ako nije odigrao iznad svojih mogućnosti, čak ni ako je bio ispod svojih mogućnosti. Bili su tu, zaista su dobro trenirali… Činjenica je da kada imate kratku ekipu, odnosno mali fond igrača kao Crna Gora, da se oseća odsustvo jednog, a kamoli više igrača. Hrvatska ako nema Duvnjaka ima druge adute, što je pokazao i meč protiv nas, napominje Đukić.

To što Crna Gora neće biti na Svetskom prvenstvu nije nikakvo čudo, posebno zbog činjenice ko nam je bio rival. Osvajac medalje Slovenija takodje ima slabe sanse da se plasira na Svetski sampionat.

– Ne bih nas, zaista, poredio sa drugima. Slovenija ima veoma širok roster, talentovanu generaciju, sjajne mlade igrače, mnogo ulaže, ima planove za duži vremenski period… A, što se tiče Hrvatske, pa ona treba da nam bude primer i kako je odradila ovu utakmicu, kvalifikacije i šta sve rade za dobro rukometa. Hrvatska bi bila favorit protiv bilo koga, jer je među četiri najbolje selekcije na svetu u poslednjih 20 godina. Upravo to bi trebalo da nam bude motiv za revanš, da ostavimo što bolji utisak, a činjenica je da jak rival pokaže sve vaše mane, reako je Dragan Đukić.

Revanš u Podgorici (dvorana “Verde”) 14. juna biće samo formalnost, jer je jasno da se u rukometu teško stiže i manja razlika, a kamoli zaostatak od 13 golova. Ipak, Dragan Đukić ima cilj za taj meč.

– Mislim da je ovo bilo slabo veče i baš zbog toga moramo da pokažemo da možemo da igramo duže nego što je to bilo u Osijeku, odnosno duže od 20 minuta. Mislim da moramo naći motiv da odigramo revanš na što boljem nivou. Motiv treba tražiti u činjenici da nikada nismo savladali Hrvatsku, a do sada je skor 0-5, pa i u ovakvoj situaciji želim da ih savladamo. Nadam se da ćemo imati podršku sa tribina i da ćemo sada kada smo bez opterećenja, koje smo sami sebi nametnuli, igrati bolje, sadržajnije i konkretnije. Jednostavno, treba imati motiv da se makar pobedi selekcija kakva je Hrvatska. To što se dogodilo u Osijeku je već prošlost. Tražiću od mojih igrača da ih konačno savladamo kako bi ovaj ciklus, odnosno ovu epizodu, završili na lep, a ne na ružan način, zaključio je Dragan Đukić.

You might also like