PRVI MAGISTRI RUKOMETA

U projektu prekretnice u akademskoj sertifikaciji obrazovanja u sportu, 13. EHF Master trenera je uspešno  završilo magistarske studije na Univerzitetu u Las Palmasu na Gran Kanariji.

Neka vrsta “atmosfere u učionici” mogla se osetiti u EHF kancelariji u Beču 2. novembra 2017. Sala za sastanke pretvorena je u prostor za pripremu, a takođe u predvorju EHF kancelarije različiti ljudi, poznati rukometni treneri, mogli su se videti, lutajući okolo – vidno duboko u mislima.

To je bio dan kada je 13. EHF Master trenera imalo priliku da  magistrira na Univerzitetu u Las Palmasu u Gran Kanariji.

To je bila još jedna važna stvar u partnerstvu između Evropske rukometne federacije i španskog univerziteta.

Ukratko, ovaj aspekt partnerstva omogućava rukometnim trenerima koji poseduju diplomu master trenera u okviru EHF RINCK (coaching) konvencije (nakon što su pohađali nacionalne kurseve sertifikovane od strane EHF ili EHF kurseva), da uđu u finalnu fazu novog postdiplomskog magistarskog studija – mr. EHF Master trener.

Zatim je potrebno završiti i doneti završni projekat, tj. Magistarsku tezu, da bi stekao magistarski stepen.

Prethodno pohadjan master kurs trenera biće priznat od strane univerziteta u skladu sa evropskim sistemom bolonjskog sistema.

Teme koje su izabrali prvi master treneri za upis novog magistarskog studija pokrivali su sve aspekte moderne rukometne igre.

Gregor Cvijić, koji je trenirao slovenačko  Gorenje Velenje koje je igralo VELUKS EHF Ligu šampiona , analizirao je utakmicu u kontekstu sedam napadača na šest odbrambenih igraca.

Dragan Đukić, koji  trenira crnogorski muški tim od 2016. godine i koje  je predvodio na  EHF EURO 2018 u Hrvatskoj, fokusirao se na pripremu za utakmicu.

‘Kako razvijati inteligentne i kreativne igrače’  je tema koju je  odabrao  Tiago Oliviera iz Portugala. Razvio je oko 40 vežbi.

Svi kandidati su  uspešno odbranili svoje teze i postali su prvi uspešni diplomci ove nove akademske magistarske studije.

Komisiju su činili Prof. Miguel Betancor, poznati košarkaški sudija i akademski direktor programa, Pedro Sekuiera iz Komisije za metodologiju EHF i Carmen Manchado iz Komisije za takmičenja EHF.

Projektom je koordinirao  Helmut Horitsch, koordinator EHF Akademije i mreže kompetencija (CAN) i viši menadžer za obrazovanje i razvoj.

“Ovaj jedinstveni projekat u Evropi će osigurati obrazovanje, sertifikaciju i zapošljivost u rukometu”, rekao je on.

IZVEŠTAJ MOŽETE POGLEDATI NA LINKU  //www.ehfoffice.at/businessreport2017/academic-masters.php?sid=can

You might also like