Peruničić: Hrvatska je favorit, Červar: Poštujemo Srbiju!

Selektor reprezentacije Hrvatske, Lino Červar odgovarao je na  pitanja novinara pred utakmice Srbije i Hrvatske (četvrtak, 18 časova, RTS 1 – „Štark Arena“) na najposećenijoj konferenciji za medije unazad nekoliko godina.

– Nije nam lako igrati sa reprezentacijom Srbije koju poštujem. Trener Peruničić je veliki trener kao što je bio i igrač, daje priliku mladim igračima i pritom se odriče možda i jačih imena. Znam da je to težak momenat, ali hrabrost se isplati. Tačno je to da smo mi favoriti, ali kvalifikacione utakmice su posebne, imaju poseban naboj. Ako hoćemo da ostvarimo dobar rezultat sutra moramo izričito dobro igrati. Nemamo neke igrače koji su veoma bitni, ali kao trener moram raspolagati sa onim što imam. Sutra će biti složena utakmica, psihički možda teža za domaćina. Mi imamo poštovanje prema Srbiji, to smo i pokazali na prošlogodišnjem prvenstvu kao domaćini – rekao je Červar i prokomentarisao hrvatski put do uspeha u poslednje dve decenije:

– Ako želite biti pri vrhu morate biti posvećeni tome što radite. Osim moje porodice, rukomet je meni sve i mogu vam reći da izrazito ulažem u sebe. Jednom me je otac došao gledati na utakmici, iako nisam želeo da on dođe jer sam veoma agresivan, emotivan, ponekad lošeg ponašanja. Kada smo došli kući pitao sam ga zašto je došao na utakmicu. Rekao je da je došao da vidi da li mogu voditi ljude. „Video sam da možeš ali imaćeš mnogo prepreka, da bi opstao moraš puno raditi na sebi i uvek biti korak ispred.“ To je tajna koju mi je otac ukazao i kojom se vodim.

Červar je prkomentarisao i igru srpskog tima:

– Srpska reprezentacija je na nekim utakmicama jako dobro igrala i pretila rezultatima jačim reprezentacijama. Imali su puno entuzijazma, pobedničke želje i to mi se to veoma dopalo recimo u utakmici sa Švajcarskom u kvalifikacijama. Tu su pokazali borbeni duh

Svoje viđenje izneli su selektor Nenad Peruničić, njegov pomoćnik Nedeljko Jovanović.

Selektor Nenad Peruničić:

–  Nažalost, naš veliki problem je mlada reprezentacija, kao i manjak vremena. Tek u utorak ujutru smo odradili trening u kompletnom sastavu. Bogdan Radivojević je sinoć odradio malo jači trening. Kao što sam rekao već, Hrvatska je favorit zbog svega što je uradila u zadnjih 20 i više godina. Izuzimajući Francusku, Španiju, Dansku, oni su u 90% slučajeva favoriti. To ne znači da mi nemamo našu šansu. Mi smo mladi, imamo energiju – rekao je Peruničić i dodao:

–  Ako gledamo rezultatski, nismo svi zadovoljni. Ni jednog trenutka ne tražim alibi. Verujem u momke koje biram. U trenutku kada pravite smenu generacija, ti rezultati su onda problem, iako nisam potencirao na tim stvarima. Mi se trudimo da celo funkcionisanje između nas podignemo na viši nivo. Trudimo se da o svakoj sitnici vodimo računa. Apsolutno stojim iza svakog neuspeha, ispred svojih igrača. Naravno, želim i voleo bih da imamo više vremena, strpljenja, ali ni jednog trenutka neću odstupiti od svojih ideja: poštovanje prema dresu, kultu reprezentacije. Pošten odnos. U sutrašnjem meču svakako imamo imperativ pobede. Nemam nikada pritisak, igrao sam velike utakmice. Trudim se da mlade momke rasteretim. Za njih su lekcije, za mene su to porazi, dok oni ne stasaju, tu sam za njih. Smatram da pravimo jednu dugoročnu priču, koja će trajati, a ne na kratko vreme. Mi se nikoga ne plašimo, koliko god protivnik bio jak, pa čak i Hrvatska sa sjajnim igračima i predvodnicima kao što je Duvnjak, uz poštovanje i respekt prema protivniku.

Peruničić je odgovorio na pitanje i u vezi selidbe iz „Pionira“ u „Štark Arenu“:

– Kratko ću odgovoriti i neću više pričati o ovoj temi. Iznosim lični stav. Juče smo doživeli težak udarac kao sport. Kao i svaki put razgovarao sam sa momcima i trudićemo se da iz svega izvučemo samo pozitivne stvari“

Nedeljko Jovanović, asistent selektora Peruničića:

–  Sigurno da je situacija specifična. Imao dugu tradiciju dobrog rukometa sa Hrvatskom. Znamo svi da je Hrvatska favorit u sutrašnjem duelu. Imaju bolje, iskusnije igrače koji su kvalitetni, dugi niz godina kako na klupskoj, tako i na reprezentativnoj sceni. Ne treba zaboraviti da u sportu ne pobeđuje uvek bolji, nadamo se da je sutra taj dan kada ćemo mi kao mlada reprezentacija, koja treba da se formira, imati snage da se odupre Hrvatskoj. Imamo problema sa vremenom, kada je reč o treninzima i pripremi za utakmici. Tako je i Hrvatima. Velika će stvar biti da veliki broj navijača dođe u halu. Mislim da je srpskom rukometu mnogo bitna ova utakmica, i mnogo će zavisiti za završetak kvalifikacija. Zadovoljni smo kako su momci došli na okupljanje, raspoloženi su, zdravi su – rekao je Jovanović i dodao:

–  Prvi put imam uživo priliku da slušam način razmišljana i funkcionisanja Červara. Rekao je da trener morao kao čovek konstantno da se dokazuje. Upravo to je najbitnija stvar za svakog sportistu. Protiv Belgije smo igrali solidno, na kraju smo ispustili bod, protiv Švajcarske lošije i izgubili. Mi moramo da se konstantno borimo da bi se ostvario taj plan koji selektor Perunučić ima. Mislim da je to jedini način da se napreduje. Imamo iskustvo Svetskog prvenstva, određen broj igrača je igrao pred punom halom, tamo se igralo svaki drugi dan. To iskustvo će sigurno uroditi plodom u našim sledećim akcijama. Prva sledeća je sutra. Pred nama su još tri utakmice, nećemo se predavati, želimo odlazak na Evropsko prvenstvo.

You might also like