Maksimoviću trofej Brener Kupa u Izraelu

Na kraju drugoligaške sezone u Izraelu tradicionalno se odigrava finale Brener Kupa , takmičenje nazvano po tragično nastradalom rukometašu, poznatom treneru.  Ovogodišnje finale bio je  duel dva srpska trenera, Makismović Nikole koji sa klupe predvodi Makabi iz Tel Aviva i Vukojević Andrije trenera Makabi Dimone.  Ovoga puta Makabi iz Tel Aviva ubedljivo je slavladao Dimonu koja je pre 2 nedelje izborila ulazak u Prvu ligu.  Kapiten Makabija iz Tel Aviva je Petar Komnenić, vrbašanin koji ujedno i radi kao trener mlađih kategorija u klubu.

Prošlo je par dana od ovog velikog finala i pobede Vaše ekipe nad Makabi Dimonom, osvojili ste Brener Kup, ostaje žal za tom propuštenom prilikom da se kvalifikujete u Prvu Ligu, koji su Vaši utisci nakon ove pobede ?

– Svi u Klubu smo srećni što smo sezonu završili sa trofejom koji našoj mladoj ekipi mnogo znači. Donekle smo ublažili loš osećaj zbog neulaska u Prvu Ligu, jer je naš rival Dimona zasluženo osvojila prvo mesto. Mi smo bili znatno motivisaniji , ali smo bili i bolje pripremljeni od protivnika i zasluženo osvojili Brener Kup.

Makabi Tel Aviv je definitivno najpopularniji sportki klub u Izraelu. Rukometni klub je poslednjih par godina nizao sjajne rezultate u domaćim takmičenjima čak je i pre dve sezone izborio plasman u grupnu fazu EHF Kupa. Usled finansijskih poteškoća, klub je prošlo leto doneo odluku da istupi iz Prve Lige. Kako biste Vi  analizirali ovogodišnju sezonu u drugoj ligi ako se uzme u obzir da ste pre samo godinu dana igrali finale plej-ofa u prvoj izraelskoj ligi?

– Kada se izanalizira sezona od samog početka, i kroz koje smo probleme sve prošli, mislim da možemo biti zadovoljni urađenim. Početkom avgusta smo iznenada ostali bez glavnog sponzora i Uprava Kluba je donela tešku odluku da Maccabi Tel Aviv posle 6-7 sezona gde se borio i osvajao trofeje nema sredstava da se takmiči u Prvoj Ligi i spustili smo se jedan rang niže.  Drugoligašku sezonu smo započeli sa ambicijama da se afirmišu mladi igrači iz juniorskog pogona. Kako smo iznenađujuće dobro startovali ambicije svih nas su bile mnogo veće i praktično smo se do poslednjeg kola borili da se klub ekspresno vrati u elitni rang.  Zacrtani cilj da se afirmišu mladi je apsolutno ispunjen i svakako da nam je i osvojeni kup satisfakcija za sve probleme sa kojima smo se susretali tokom sezone.

Proveli ste 5 godina u klubu, iza Vas su sjajni uspesi i mnoštvo osvojenih trofeja kako u seniorskoj tako i juniorskoj kategporiji, a ono što je možda i najvažnije postavili ste odličan sistem rada u školi rukometa koji daje sjajne rezultate. Kako vidite  nastavak svoje karijere i kakvi su planovi za budućnost s obzirom da Vam ugovor sa Makabijem ističe u junu?

– Uprava Makabija je izrazila želju da nastavimo saradnju, što mi imponuje. Takođe, imao sam par ponuda iz drugih zemalja koje mi u ovom momentu nisu privlacne.  Odlučio sam da ostanem u Izraelu i u narednom periodu. Nekoliko klubova je zaintersovano da sarađujemo. Čim se završi play-off počeću konkretne pregovore i odlučiću gde ću nastaviti karijeru. Svakako da ću prednost dati klubu sa najvišim ambicijama.

Iako je poslednjih par godina izraelski rukomet u velikoj ekspanziji i vidi se ogroman napredak pre svega u rezultatima nacionalnih selekcija ipak moramo da priznamo da se i dalje najbolji rukomet igra u Evropi, da li vidite sebe kao trenera nekog velikog evropskog kluba i koji su to klubovi koji po tvom mišljenju igraju najbolji rukomet?

– Svako ko se ozbiljno bavi trenerski poslom i ima visoke ambicije kao ja ima za cilj da bude trener kluba koji u Evropi nešto znači. Moje ambicije dosežu mnogo dalje od Izraela, i verujem da ću u bliskoj budučnosti imati priliku da vodim ambiciozan evropski klub. Trenutno sam ovde, pre svega i iz porodičnih razloga. Po meni najlepši rukomet ove sezone igra Barselona, ali će imati veliku konkurenciju na Final four-u u Kelnu u vidu PSG-a, Vesprema i verovatno Pick-Segeda…

Dugo niste u zemlji  ali kao jedan od naših najboljih trenera zanima nas Vase mišljenje o trenutnom stanju u srpskom rukometu, kvalitetu lige i koji su to mladi igrači koji po Vasem mišljenju mogu da ostvare velike karijere i dosegnu najbolje evropske klubove?

– Naravno da pratim srpski rukomet. Trenutno je mnogo bolje stanje u klupskom rukometu nego na reprezentativnom. Liga je jako zanimljiva, 4-5 veoma kvalitetnih klubova od kojih odskače Vojvodina zbog većeg fonda igrača. Odlična stvar za srpski rukomet što je većinu klubova predvode mladi treneri poput Rojevića, Butulije, Petkovića, Teodorovića i drugih. Takođe u vecini klubova imamo spoj mladosti i iskustva. Nekoliko igrača sa zavidnim inostranim karijerama koji su se vratili u naš rukomet i dosta mladih momaka koji uz njih brže i bolje stasavaju.  Verujem da će dosta momaka iz juniorske i kadetske reprezentacije brzo zaigrati u Ligi Šampiona. Ne bih izdvajao nikog posebno ali imamo veliki potenicjal. Što se reprezentacije tiče u fazi smo smene generacije ali mislim da smo na dobrom putu da se kvalifikujemo na EP što je primaran cilj. Do samog prvenstva svi igrači će steći neophodno reprezentativno seniorsko iskustvo i verujem da ćemo kao reprezentacija napredovati iz utakmice u utakmicu, zakljucio je Nikola Maksimovic.

 

You might also like