RUKOMETNI TRENER

Logo

Lino Červar: Andrija Nikolić je ohrabrenje za struku u Hrvatskoj

Rukometaši Zagreba danas igraju prvi dvomeč osmine finala Lige šampiona protiv francuskog Monpeljea. Zagrebova rukometna bajka nastavlja se u Areni Zagreb. Dugo su sanjali ovaj dvoboj, dvomeč, ovu fazu i mogućnosti koje imaju u elitnom takmičenju.

To je prvi puta da će Zagreb igrati osminu finala otkad se Liga šampiona igra u formatu s dve grupe po osam ekipe. Poslednji puta Zagreb je osminu finala igrao 2019. godine, kada je protivnik bio tada makedonski Vardar, dok je poslednji puta osminu finala Lige šampiona Zagreb prošao u sezoni 2015/16 kada mu je protivnik bio nemački RN Löwen. Tada je ekipu vodio Veselin Vujović, današnji trener Nexea iz Našica.

Monpelje je uspešan klub dugi niz godina kojeg vodi 62-godišnji Patrice Canayer, trener koji je zlatnim slovima upisan u istoriju francuskog rukometa, isto kao i Lino Červar u hrvatskom rukometu. Patrice Caneyer je 1994. postao trener Monpeljea i okruglih 30 godina vodi ekipu , ali nakon ove sezone odlazi.

Kada je Patrice Canayer došao na klupu Monpeljea bio je vrlo mlad trener gladan napretka, iskoraka, iskustva i znanja u struci. Imao je samo 34 godine, a pre toga vodio je Asnieres iz Pariza u kojem je proveo dobar deo igračke karijere, koja nije bila tako uspešna kao sad trenerska. U Asnieresu je Canayer bio šest godina i to se pokazalo kao dobar put jer je puno naučio za to vreme. To je verovatno bio presudni trenutak za francuski rukomet i njegov uzlet, govore rukometni hroničari, tvrde medijski zapisi i stručnjaci.

O njegovim trenerskim postignućima, mogućnostima i vrednostima govori i ovaj podatak – Patrice Canayer je s Monpeljeom u 15 godina ostvario velike uspehe. Dva je puta bio evropski prvak, a u svojim vitrinama trenerskih rezultata ima i 14 naslova prvaka Francuske, 13 Kupova Francuske. Monpelje je trenutno treća ekipa Francuske, iza PSG-a koji je uverljivi broj jedan  i Nant protiv kojeg se bori za prolaz do Lige šampiona. Međutim, na Zagrebovoj klupi sedi trener iz senke Andrija Nikolić.

Lino Červar, najuspješniji hrvatski rukometni selektor, najavio nam je današnju utakmicu izmedju Zagreba i Monpelja

  • Uvek treba biti optimista. Ne vidim da je Monpelje toliko baš bolji od Zagreba, odnosno vidim da Zagreb ima šansu. Pokazali su da su  popravili odbranu, mnogo je čvršća, a iz odbrane sve polazi. Zadovoljan sam i s mladim trenerom Andrijom Nikolićem koji je stvarno uspešan. Andrija Nikolić potvrđuje da hrvatska trenerska struka ima kvalitet pojedinaca za koje nismo mislili ili ne mislimo da su kvalitetni. Da dobiju i ostali priliku, možda bi i oni bili takvi. Nikolić je dobitak. Za njega se nije mislilo da je, ali eto, vidimo kakav posao Nikolić radi. To je ohrabrenje za našu trenersku struku u Hrvatskoj, u domaćoj ligi i naravno da je dobro da je Zagreb prošao u osminu finala Lige šampiona. Monpelje je na papiru favorit, ali objektivno Zagreb ima šansu“, ističe Lino Červar

Veselin Vujović je pre  meseca pohvalio rad i rezultate Andrije Nikolića, svom nekadašenjm pomoćniku na klupi Zagreba. Slavku Goluži je bio pomoćnik triput, Kasimu Kamenici,  Zlatku Saračeviću i Nenadu Šoštariću. Nikolić je primer da se mladim trenerima u Hrvatskoj treba dati više šanse.

  • Jeste, baš je Nikolić trener iz senke i da naravno, to za više šanse je bio oduvek moj stav. Međutim, onda dođe taj slučaj i mislim da je Nikolić ovu našu tvrdnju potvrdio. Trebalo bi ulagati i više u naše igrače i u domaćoj ligi i u naše trenere. Trener je prvi čovek sistema i isplati se u njih ulagati. To su obično treneri koji zagrizu, koji vole sport, koji vole posao koji rade. To su ljudi koji će trajati, dok igrači, kod njih vidiš, više-manje, to je neka i greška, da još neizgrađeni dovoljno odlaze u inoststarnstvo misleći kako će tamo ne znam šta napraviti, ali u stvari pokazuje se da se često prerano odlučuju na odlazak u inostranstvo, što je pogrešno i nije dobro. S dobrim trenerima biće bolja situacija i u hrvatskim klubovima, naravno, uz materijalnu bazu. Bez pomoći neće ići napred, ali u svakom slučaju raduje me Nikolićev slučaj i uveren sam da ima u Hrvatskoj još takvih Andrija Nikolića, takvih trenera kojima se treba dati prilika. Doduše, Nikolić je bio samrežljiv. Nije onaj koji se nameće, ali o njemu sam imao uvek visoko mišljenje. Dosta sam s njim znao i pričati. Drago mi je zbog njega, zaključio je Lino Červar

Tekst  preuzet sa Net.hs

Povezane vesti

TRENER