Bilal Suman: Imamo dobar potencijal, na nama je da stvorimo dobre uslove!

U Bugojnu je završen četvorodnevni 6. po redu međunarodni rukometni turnir „Rukomet je moja budućnost“.

U svom prvom učešću na turniru, selekcija Nemačke je pobedom nad Hrvatskom 26:24 (12:12) osvojila prvo mesto. Reprezentativci Bosne i Hercegovine izgubili su u utakmici za peto mesto od Švajcarske 24:25 (13:13).

Ceo turnir pratio je i selektor seniorske reprezentacije BiH Bilal Šuman, koji je turnir ocenio veoma visokom ocenom, a nastup BiH Juniorskih nada veoma kvalitetnim.

– Veoma sam zadovoljan onim što sam video. Ima tu dobrog potencijala i na nama je da stvorimo dobre uslove. Ne treba nam mnogo pa da budemo blizu ovih jakih selekcija. Ono što nam treba jeste više okupljanja, ovakvih turnira, kako bi smo stvorili uslove  da ovi momci igraju kvalifikacije i plasiraju se na neko veliko takmičenje.

Osim nekoliko rukometaša za koje je zainteresovan od ranije, turnir mu je „približio“ još nekoliko imena.

– Na mom spisku je odranije Edin Klis, jedan od najboljih naših igrača u juniorskoj kategoriji. Naša selekcija je bila bez njega i zbog povrede je odigrao samo jednu utakmicu na ovom turniru, protiv Hrvatske. Na spisku je „A“ reprezentacije. Nadam se da će povreda zgloba biti brzo sanirana i da će putovati s nama u Crnu Goru na dve prijateljske utakmice – kaže Šuman i nastavlja,

– Zadovoljan sam i desnim bekom Nedimom Hadžićem, momkom koji se odaziva, u ove dve godine kako sam selektor, na sva okupljanja reprezentacije. Igra u Nemačkoj, ima kvalitet i potencijal i očekujem da bude uskoro kandidat za „A“ selekciju naše zemlje. Tu je i pivot Adin Faljić, veoma sam zadovoljan njegovom igrom… Dakle, imaju tri-četiri igrača koji će, ukoliko nastave ovako raditi vrlo brzo obući dres seniorske reprezentacije – zadovoljno će Šuman.

Naglašava kako je ukupna situacija u Rukometnom savezu BiH sada mnogo povoljnija, a pozitivnoj atmosferi doprinose i uspešni nastupi mlađih selekcija.

– Naš fokus je na omladinskim selekcijama i, evo, mogu reći da mi sada imamo četiri omladinske selekcije, što nije bio slučaj u prošlosti. Na Savezu i nama svima je da pratimo rad tih selekcija, dajemo podršku i to će u dogledno vreme sigurno dati rezultat – ističe selektor Suman.

BiH  selekciju očekuju nastupi u Crnoj Gori, gde će biti odigrane dve test-utakmice.

– Mi smo u proteklom periodu napravili pozitivne pomake. Očekuju nas kvalifikacije u oktobru i veoma nam je bitno da u aprilu i junu budemo zajedno. Očekuju nas naredne nedelje, za vikend, dve pripremne utakmice u Crnoj Gori sa selekcijom ove zemlje. U junu smo planirali pripreme od desetak dana, gde bi odigrali još nekoliko test-susreta. Svaka utakmica nam je veoma značajna. Gledamo s optimizmom na naredne kvalikfikacije, jer, od ranijih 16, sada će biti 24 reprezentacije na EURU, i tu vidim šansu da se prvi put plasiramo na Evropsko prvenstvo – kaže optimistično na kraju selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman

You might also like