Zavrsen ”Tehnicki kurs za trenere – Olimpijska solidarnost”

U periodu od 30.10. do 04.11. 2017. godine, u Kučevu, održan je seminar trenera, pod nazivom Tehnički kurs za trenere Olimpijska solidarnost.

U organizaciji Rukometnog saveza Srbije, Olimpjskog komiteta Srbije, Međunarodnog olimpijskog komiteta i Međunarodne rukometne federacije, 23 trenera iz cele Srbije, tokom šest dana učili su i radili sa češkim stručnjakom, IHF i EHF predavačavem, kao i profesorom na Univerzitetu u Pragu, Martinom Tumom.

Interesantno je pomenuti da je ovakav svojevrsni kurs u Srbiji održan po drugi put za redom (prethodno 2016. godine u Kragujevcu), takođe u organizaciji Rukometnog Saveza Srbije, te da je rukomet jedini sport koji je dva puta uzastopno imao priliku da bude tema seminara Olimpjske solidarnosti i to u Srbiji. Seminar je bio potpuno besplatan za sve učesnike.

RSS razume značaj edukacije trenera

Tokom šest dana u hotelu “Rudnik” u Kučevu i sportskoj dvorani Osnovne škole, predavač Martin Tuma, imao je prilike i da se lično uveri u kvalitet srpskih trenera i nivo organizacije Rukometnog saveza Srbije.

– Moram istaći da sam, kao učesnik Top Coaches seminara 2012 godine u Beogradu, čija organizacija je od svih učesnika i čelnika EHF ocenjena kao vrhunska, znao na kom nivou je organizacija stručnih seminara u Srbiji. Prema tome, od početka sam imao visoka očekivanja, a drago mi je da su ta očekivanja ovim seminarom opravdana i uveliko premašena. Posebno bi istakao veliki trud i znanje koji je u pripremi seminara uložen od strane mog saradnika na ovom kursu, Zorana Lazarevića, sa kojim je bilo zadovoljstvo sarađivati.

Takođe, evidentan je i veliki značaj koji Rukometni savez Srbije pridaje svojim trenerima. Vaš Savez razume značaj njihove edukacije, započeo je Tuma, koji od 2006. godine radi kao IHF predavač.

Po programu rada, tokom šest dana trajanja kursa, učesnici su obrađivali četiri teme dnevno. Prepodnevna su se odnosila na sticanje i usavršavanje teoretskih znanja, dok su popodnevna bila namenjena praktičnim prikazima tema iz svih oblasti rukometnog sporta. Pretposlednjeg dana, organizovan je test znanja, dok je poslednjeg dana kursa bilo priređen svečani ceremonijal dodele nagrada i serifikata IHF i OKS.

Pored visokog nivoa znanja trenera, Tuma je posebno bio impresioniran njihovom interakcijom i entuzijazmom za novim saznanjima, što je posebno apostrofirao u svom izveštaju IHF.

– Veoma mi je drago da sam imao priliku da razmenim iskustva sa svojim kolegama iz Srbije, te i da naučim nešto od njih. S tim u vezi, zadovoljan sam nivom interakcije na predavanjima, pitanjima, kao i odgovorima učesnika. Drago mi je da smo čitavim tokom seminara održali progresivan nivo rada i da su moderne rukometne tendencije bile u fokusu,” istakao je Tuma.

Međutim, ono što posebno moram izdvojiti, jeste činjenica da su treneri ujedno bili i demonstratori, što je dalo posebnu draž moji praktičim predavanjima. Za tako nešto bila je potrebna velika količina razumevanja i strpljenja, jer nivo fizičke pripreme svih trenera, naravno, nije bio ujednačen. Međutim, na taj način, oni su iz prve ruke mogli da osete efekte vežbi i njihovu primenu u sopstvenom treningu, rekao je Tuma.

Nikada ne prestajte raditi na sebi.

Tuma je iz Srbije poneo mnogo lepih uspomena, kao i veoma pozitivnu sliku o nivou organizacije i kvalitetu rada sa trenerima u Srbiji, koju će rado podeliti sa svojim inostranim kolegama.

U okviru predavanja, Češki stručnjak je trenerima preneo mnoga znanja i savete, međutim, nekoliko njih ipak je ostavio za sam kraj.

– Najvažnije je stalno učiti i razvijati se. Razgovarajte, razmenjujte ideje i iskustva, nikada ne prestajte raditi na sebi. Na taj način, radite i na razvoju rukometa kao sporta. Kada završite predavanje, modul ili seminar, vaše učenje se ni tada ne okončava. Uvek morati tražiti načine da dođete do novih saznanja. Seminar je samo korak na vašem rukometnom putu, zakljucio je Tuma.

Izvor RSS

You might also like