Selektori nakon zreba za EURO 2020.

12 January 2019, Berlin: Handball: WM, France - Serbia, preliminary round, group A, 2nd matchday. Serbia's coach Nenad Perunicic gesticulated. Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by Soeren Stache/picture alliance via Getty Images)

Balkanski region nakon završetka kvalifikacija mogao je da bude ponosan na rukometaše svih zemlaja. Prvi put u istoriji, šest nacionalnih timova sa prostora bivše Jugoslavije natupaće na predstojećem Evropskom prvenstvu. Najviše pažnje po okončanju žreba u Beču privukla je svakako grupa A, u kojoj će se u Gracu, nadmetati Hrvatska, Srbija, Belorusija i Crna Gora. Tim povodom, svoje viđenje izneo je i Nenad Peruničić, sleketor Srbije: 

  • I muškarci i žene, iskreno, nemaju sreće na žrebu. Makeodnci mislim da su najbolje prošli, u toj su grupi B, koja je uslovno lakša. Bosanci su otišli u žestoku grupu. Kod nas je Hrvatska veliki favorit, to je činjenica. Crna Gora je slično uradila kao mi, s mladim igračima je ostvarila plasman na Evropsko prvenstvo. Sa Belorusima smo igrali pre godinu i po – dve u kvalifikacijama. Otprilike ih znamo. O očekivanjima sada ne bih govorio. Svakako je cilj da budemo bolji nego na Svetskom prvenstvu. Iskreno, sačekao bih jedno vreme pa bih pričao o realnosti. To vreme je vreme okupljanja. Voleo bih da napokon budemo zdravi. Imali smo mnogo malera od prošle godine, uvek je bilo povreda, da li pre, da li u toku turnira. Želim da nas mimoiđu povrede i da na narednim okupljanjima budemo kompletni.

Mesta za narednu fazu, koja će se održati u Beču ima dva, a svoje utiske o grupama za EURO 2020. godine izneo je  selektor reprezentacije Hrvatske, Lino Červar:

  • Moramo dobro da se spremimo, i nadam se, da ćemo pre svega biti zdravi i kompletni. Poštujemo svakog protivnika, jer svi koji dođu na EURO, daće sve od sebe. Srbiju i Crnu Goru jako dobro znamo. S jednima smo igrali kvalifikacije za SP u Nemačkoj i Danskoj, a Srbiju smo imali u ovim kvalifikacijama. Sa Belorusima smo igrali na EURU u Hrvatskoj. Što se tiče grupe B, verujem da se tu ništa neće znati do samog kraja. Iz grupe C očekujem da će se do Beča „dovesti“ Nemačka i Španija, što će biti pravi izazov. Želeo bih da poručim navijačima da što pre krenu u kupovinu karata, jer oni su nam veoma važni“ – istakao je selektor Hrvatske, Lino Červar.

Selektor Crne Gore, Roganovic Zoran istako je da svi mogu do Beca.

  • Jaka grupa sa jakim protivnicima gdje je moglo i bolje, a bogami i gore. Neće nikome biti lako jer se dobro poznajemo, dosta igrača igra zajedno u klubovima, prava mala Balkan grupa, sa takodje jakom Bjelorusijom – rekao je Roganović i dodao:
  • Imamo veliki respekt prema svim protivnicima i mislim da svaka od ove četiri ekipe može u drugi krug. Naravno, Hrvatska se ističe kao favorit grupe.

Crnogorci nemaju pritisak…

  • Isto tako i ako ne prodjemo u drugi krug ne treba shvatiti kao smak svijeta, jer jako vjerujem u moje momke pred kojima je svijetla budućnost i ovo će biti neki naš zajednički, prvi korak a koliki će on biti ovoga puta vidjećemo u januaru.

Srbija…

  • Imam veliki respekt prema ekipi i onome što Perun sa saradnicima radi, njihov put dosta liči i na naš, odnosno ove kvalifikacije smo odigrali gotovo identično što se tiče rezultata, pritiska medija, sporednih problema i kroz sve su to izašli samo jači, siguran sam, isto kao i mi – zaključio je Roganović.

Žrebom za  naredno Evropsko prvenstvo koje će se prvi put igrati u tri zemlje (Austrija, Norveška, Švedska) reprezentacija Slovenije svrstana je u grupu F zajedno sa domaćinom Švedskom, Švajcarskom i Poljskom.

Slovenci će svoje mečeve igrati u Geteborgu, a ukoliko opravdaju očekivanja i plasiraju se dalje, drugi krug igraće u Malmeu.

Stigla je i prva reakcija selektora Veselina Vujovića:

  • Žreb nam je dodelio atraktivnu grupu sa domaćinom takmičenja. Na papiru smo bolji od Poljske i Švajcarske, zato očekujem da se borimo sa Švedskom za prvo mesto. Biće to vrhunska utakmica, na visokom nivou, koja bi nam puno mogla značiti za nastavak takmičenja. Uvek igramo bolje protiv jačih protivnika, i zato sam optimista.

Izvor Balkan Handball

You might also like