Reprezentacija se ne sme zadovoljavati šestim mestom!

Hrvoje Horvat je jedan od kandidata za selektora hrvatske rukometne reprezentacije. Sin legendarnog Hrvoja Horvata Cvebe predvodnik je novog talasa mladih rukometnih stručnjaka, a svoj trenerski talent poslednje dve i po godine brusi u našičkom Nexeu.

Godinama je vodio Dubravu, gde je ostvarivao zapažene rezultate, zatim je dobio priliku i u mlađim kategorijama Hrvatskog rukometnog saveza, da bi Nexe došao kao idući logičan korak za viši nivo.

A u Našicama Horvat ove sezone radi fantastičan posao. Proteklog vikenda pobedom nad slovačkim prvakom Tatran Prešovom osigurali su plasman na Final Four SEHA lige, a u tom regionalnom takmicenju trenutno su na prvoj poziciji, s jednakim brojem bodova i utakmicom više u odnosu na PPD Zagreb i Vardar.

Počinje EHF kup

Sad kad je čekirana karta za nastup na regionalnoj završnici, u Nexeu se na  miru pripremaju za sledeću veliku stvar: EHF kup. Eliminacijom grčkog Olympiakosa (pobedili su ih u oba susreta) izborili su plasman u grupnu fazu EHF kupa, gde ih je zreb svrstao u grupu sa  s nemačkim Hannoverom, mađarskom Tatabanjom  i makedonskim Eurofarm Rabotnikom.

Nakon što su prošle godine napravili istorijski rezultat kluba plasmanom u četvrtfinale EHF kupa, sada je želja to ponoviti. Ovoga petka u prvom kolu gostuju u Tatabanji.

Pre klupskih tema  Horvat govori na temu vezanu  za  reprezentaciju i Svetsko prvenstvo održano u Nemačkoj i Danskoj.

“Šipić je ekstra klasa, bit će sve bolji i bolji”

Još za vreme svetske smotre Nexe je dospeo u prvi plan kao klub u kojem igra pravi hit među Kaubojima – Marin Šipić.

– Javnost se dosta iznenadila njegovim igrama, ali to je onaj deo javnosti koji rukomet ne prati redovno, nego samo u januaru kad su velika takmicenja. On je ekstra klasa, biće sve bolji i bolji, a kod nas u Nexeu napredovaće i njegov će status u reprezentaciji biti još i bolji kad saigrači shvate kakve ga sve vrednosti krase. On je pivot koji ima ono nešto što malo koji kružni napadač ima.

Što je to “nešto”?

– Lovi loptu sa obe ruke, agilan je, izuzetno snažan i uz to eksplozivan, a krasi ga odlična realizacija. Pravi moderni pivot.

 

Drugi vaš igrač koji je bio među Kaubojima na Svetskom prvenstvu bilo je desno krilo Ivan Vida.

– Nakon one početne nervoze on je pokazao da može biti dostojna zamena Zlatku Horvatu, koji je fantastično odigrao Svetsko prvenstvo. On je takođe velika perspektiva i na tragu je Šipića, vredan i talentovan igrac.

“Da je Jaganjac bio na Svetskom prvenstvu…”

Imao bi Nexe i tri reprezentativca na ovom Svetskom prvenstvu da je Lino Červar pozvao Halila Jaganjca, levog beka koji je najveća nada hrvatskog rukometa i pravi bombarder sa spoljnih pozicija.

– Halil se dokazao na Mediteranskim igrama, a nama je nedostajao šut, prodornost i energija koju on ima. Bili smo previše sterilni u napadu.

Iz stručnog staba i HRS-a su plasirana objašnjenja kako Jaganjac nema dovoljno iskustva da bude u kadru, ali mnogi se pitaju kako to da je imao iskustva za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj prošle godine. Tada ga je Červar pozvao…

–  Mislim da je Halil bio pozvan, da bismo sad o njemu pričali na isti način kao o Šipiću. To što smo imali tri reprezentativca govori da se u Nexeu radi dobro i ja sam uveren da će svi naši igrači kad jednog dana budu odlazili napustiti Našice kao bolji igrači nego kad su došli. Želimo razvijati igrače, tako raste i klub, a to pokazuju i rezultati.

“Predsjednik Ergović je motor Nexea”

Ova sezona u Nexeu protice izvrsno.

– Klima u klubu jako je dobra, usmereni smo na rezultat i pobede, nema presinga, a ciljevi su najveći. Doći će i teži periodi, to je jasno, ali i tad moramo ostati čvrsti.

Za to što je okruženje u Nexeu idilično i što igrači imaju sve što im treba za kvalitetan radi, trener Horvat ističe zasluge jednog čovjeka.

– Predsednik Josip Ergović. On je motor ovog kluba i bez njega ništa ne bi funkcionisalo. Imamo vrhunske uslove, kvalitetnog  psihologa,  kondicionog trenera i trenera golmana. Jednostavno je sve tako posloženo da ja komotno uskoro mogu otići na more. Igrači su sjajni, ispunjavaju sve moje zamisli i izuzetno sam srecan kao trener,  istice Horvat

Izvrsnim rezultima promenio se i imidž Nexea kao kluba.

– Sad možemo dovoditi igrače jačeg profila, što pre nije bio slučaj. I to je naša najveća snaga, sad je lakše privući neko jače ime u Nexe.

 

“Šesto mjesto nije neuspjeh, ali…”

Već se godinama Nexe približava PPD-u Zagreb, a ove su ih sezone konačno uspeli i pobediti. Bilo je to u prvom kolu SEHA lige, još na leto. Koji je krajnji domet Nexea?

– Idemo korak po korak, pratimo svoju priču, da poboljšamo rad. Na zdravom smo putu, a kuda će nas to dovesti – videćemo.

Kako Horvat gleda na šesto mesto na Svetskom prvenstvu?

– Sa šestim mestom mi ne možemo i ne smemo biti zadovoljni. Naravno, postoje ekipe koje su bolje od nas, ali mi na svako takmicenje moramo ići s verom da možemo osvojiti medalju. Tome trebamo težiti, da pucamo na medalju. Da se razumemo, nitko ne može reći da je šesto mesto neuspeh, ali jednog dana kad postavimo sistem, onda će ponovno biti normalno da se redovno borimo za medalje – zakljucio je Horavt.

You might also like