Nenad Perunicic o Stanju crnogorskog i srpskog rukometa i najava EP!

Stanje rukometa u Crnoj Gori i Srbiji nije na zavidnom nivou i to je tragedija sporta koji je iznedrio mnogo šampiona i osvajača klupskih i reprezentativnih trofeja, rekao je strateg Crvene Zvezde Nenad Peruničić.

Perunicic kaze da su slabiji rad i ulaganja dovela da se na šampionate ne ide da bi se osvojila medalja već da se prođe prvi krug.

– Negde se u karakteru poljuljalo i došlo se u situaciju da se radujemo pobedama protiv rivala koji su ranije služili samo kao jači trening. Nekada je bilo nezmislivo da se na šampionat putuje sa ambicijama da se ostvari pobeda i izbori drugi krug. To je kulminacija slabijeg rada i ulaganja u rukomet. U Srbiji je problem što su neki sportovi iskočili u prvi plan, a mi smo se uljuljkali u svemu onome što je kao sport nekada bio.

On smatra da Crna Gora ima talentovanu generaciju i nekoliko ozbiljnih igrača, ne želeći da komentariše šanse crnogorske reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj.

– U Crnoj Gori ima par momaka koji su univerzalci i ozbiljni igrači. Suština je koliko će ih držati motiv i koliko će izrasti kao igrači, kazao je Peruničić.

Nenad Perunicic, rođen u Pljevljima rekao je da mu je žao što su u Crnoj Gori praktično ugušeni rukometni centri prepoznatljivi na jugoslovenskoj rukometnoj mapi.

– Ne znam šta se desilo sa crnogorskim rukometom. Pljevlja, Berane, Mojkovac i Bar bili su rukometni centri, dok je Lovćen bio u Evropi preozbiljan. U mom rodnom gradu bilo je toliko talentovanih igrača i neshvatljivo je da se to ugasi. Tadašnje Druge lige bile su klase za sadašnje Prve. Žalim da se tako nešto pogubi i nestane, jer rukomet nam je mentalitetom najbliži. To je sport u kojem može da se napravi vrhunski rezultat sa mnogo manje ulaganja nego recimo u fudbalu.

On je naglasio da rukomet u Srbiji nije na zavidnom nivou i da žali što je stanje u Crnoj Gori još lošije.

– Sama činjenica da je kod nas bolja situacija najbolji je komentar stanja u crnogorskom rukometu. To je tragedija o sportu koji je dao toliko velikih igrača i klubova, koji su bili konkurentni i u SFRJ. Lovćen je bio među osam najboljih u Evropi, što je gledajući iz ovog ugla ogromna stvar. Imali su ozbiljan tim sa reprezentativcima. Na žalost to je ugašeno, iako taj sport prirodno leži ovom podneblju, pravi fajterski sport pun emocija i adrenalina.

– U Crnoj Gori je kada sam počinjao u mojoj generaciji bilo igrača koji su bili talentovaniji od mene. Radilo se i ulagalo, a sve to pratio je rezultat.

On je istakao da je u Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji napravljen sistem i da su ulaganja dala rezultate i nije zadovoljan SEHA ligom, navodeći da to regionalno takmičenje ima dobru i lošu stranu.

– Više lošiju nego dobru. To je i dalje turnirsko takmičenje, bez ikakvog rezultatskog značaja. Ništa se neće promeniti sve dok se ne napravi sistem kao u ABA ligi, gde su mesta vezana za Evropu. Neće imati nekog smisla osim održavanja forme koja koristi više velikim klubovima sa ogromnim budžetima. Njihove lige su slabije, kroz SEHA ligu održavaju formu za ono što ih očekuje u Ligi šampiona.

On je podsetio da klubovi iz Srbije u SEHA ligi doživljavaju ubedljive poraze, navodeći da je to najbolje ogledalo i činjenično stanje srpskog rukometa.

– Današnji klinci posle godinu ili dve pažnje odlaze preko i vraćaju se brzo jer ne mogu da prođu ni u slabijim ligama. Ima krivice svih nas, pre svega onih koji još žive u osamdesetim godinama. Mora se krenuti od nule, ako treba i prepisati sistem, ono što je dobro. Najbolji primer je Hrvatska, koja je sada dominantna sila.

On je naglasio da je prilika da se rukomet u Srbiji podigne na viši nivo bilo Evropsko prvenstvo koje je odigrano u 2012. navodeći da nije iskorišćeno na pravi način.

– Ukazivali smo na probleme, uveravali smo da su promene neophodne. Nisu prihvaćeni predlozi i to je uslovilo da se distranciram. Posvetio sam se Crvenoj zvezdi, klubu koji volim, prenosim iskustvo momcima.

On je, smatra da na predstojecem Evropskom prvenstvu, domaćin prvi favorit.

– Hrvatska će imati ogroman motiv, njihov sistem i odnos prema reprezentaciji svrstava ih među glavne favorite. Tu su i Norveška kao nova snaga i Francuska, Slovenija može biti iznenađenje. Voleo bi da Crne Gora i Srbija budu iznenađenje. Srbiji neće biti lako pogotovo ako se zna gde će igrati posle svega što se dešavalo u Beogradu. Biće psihološki rat i ogroman pritisak. Ne idu sa ciljem da osvoje medalju, već da prođu prvi krug. To nije u skladu sa našim mentalitetom, ali to je realno stanje snage i kvaliteta, zaključio je Peruničić

You might also like