Jedan od kandidata za hrvatsku klupu, Nenad Kljajic: Od 2004. nemamo zlato!

Hrvatska rukometna reprezentacija na  završenom Evropskom prvenstvu zauzela je peto mesto, što je, svi se slažu – neuspeh? Ali i pre utakmice za peto mesto protiv Češke bilo je jasno kako će već na sledećem okupljanju Hrvatsku voditi novi selektor.

 

Cela  situacija uzrokovala je da Hrvatska trenutno nema selektora. A uskoro se igraju utakmice dodatnih kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo 2019. godine, na kojem će hrvatskim rukometašima protivnik biti Crna Gora.

U Hrvatskom rukometnom savezu odlučili su novog selektora tražiti putem konkursa. Iako zasad nema apsolutno nikakvih signala niti izlaze s imenima potencijalnih kandidata, u rukometnim krugovima, ali i među navijačima, jedno ime ima posebnu težinu. Reč je o Nenadu Kljaiću, legendarnom rukometašu Zagreba, ali i hrvatske reprezentacije, s kojom je 1996. godine osvojio olimpijsko zlato u Atlanti.

Pre nego smo se dotaknuli pitanja moguće kandidature Neno Kljajić osvrnuo se na nastup Hrvatske na Euru.

– Svi smo očekivali da će naši rukometaši uzeti zlato i da ćemo iskoristiti domaćinstvo. Nažalost, nismo uspeli, počeo je Kljaić, koji je posljednji trenerski angažman imao kao selektor Saudijske Arabije.

Jesmo li uopste mogli više očekivati? Što je bio problem, izbor igrača, nedostatak sreće ili bolji protivnici?

– Definitivno, ne da se moglo, nego se moralo više. A razlozi su sve pomalo. No najveći je bio taj što su nam golmani branili loše. Bez njih ne možeš očekivati borbu za najviši plasman. Selektor Červar je pogrešio  u izboru trenera golmana (Vlado Šola) i ja to ne skrivam. To sam Červaru i rekao kada se u Lisinskom održavao žreb za Euro.

Sin legendarnog stručnjaka Velimira Kljajića nastavio je u istom tonu.

– Po mom mišljenju, ni izbor igrača nije bio najbolji. Međutim sada bi bilo nekorektno u tome tražiti opravdanja za loš rezultat jer svaki trener ima svoju viziju. I sigurno razmišlja kako svakog igrača najbolje iskoristiti. Ali lako je sada govoriti jer znamo onu narodnu – lako je biti general posle bitke.

Koliko je opravdanje to što se Domagoj Duvnjak, najbolji hrvatski igrač, povredio na prvoj utakmici?

– Svi znamo koliko Duvnjak znači za ovu ekipu, ali smo takodje i znali da je iza Domagoja bila duga pauza. Ja sam uveren da smo i bez njega imali ekipu za medalju.

Vaš saigrac Patrik Ćavar izjavio je da mu se ova priča oko konkursa za selektora baš i ne sviđa.

– Iskreno, ne znam ni ja što bih rekao.

Dobro, ali hoćete li se prijaviti?

– Hoću, ali samo iz razloga da mi neko ne može kasnije reći – zašto se nisi javio? Jer oni u Savezu već znaju koga će izabrati. Takođe, znaju i s kime mogu osvojiti medalju, a s kime ne mogu. Zadovoljavaju li se konstatacijom da je reprezentacija uvek tu negde? Ili žele u Japanu 2020. ići po olimpijsko zlato? Mi od 2004. i olimpijskog zlata u Atini nismo osvojili nijedno zlatno odličje, a siguran sam da smo mogli uzeti barem još koje, zaključio je Nenad Kljaić, koji zbog svojih stavova i uvjerenja nikad nije htio pognuti glavu.

 

You might also like