Helle Thomsen ”Trudim se da budem trener kojem igraci znaju da mogu verovati”

Helle Thomsen je dobila veliki izazov kada je imenovana za selektora Holandije, samo nekoliko meseci pred Evropsko prvenstvo 2016. sa težinom i ocekivanjem tima koji ima srebrnu medalju sa Svetskog prvenstva 2015. i u polufinalu nastup na Olimpijskim igrama 2016.

Sa samo dva meseca priprema. Thomsen nije razočarala, jer je predvodila Holandiju da osvoji svoju prvu srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu. Godinu dana kasnije, Thomsen je dve utakmice sa Holandijom na Svetskom prvenstvu u Nemackoj otvorila sa porazom od Republike Koreje (22:24) i pobedom 40:15, protiv NR Kine.

– Mislim da je malo teško reći gde smo jer smo igrali protiv Koreje, a mogli ste da vidite da je bila teška utakmica, imali smo losu igru i izgubili smo. Onda smo odigrali dobru utakmicu protiv Kine, ali Kina nije najbolji tim na ovom turniru. To je dobro za nas da se igracice osećaju dobro, dosta igracica je igralo, mnogo igrača je imalo ciljeve, tako da je bilo dobro, ali to ne govori ništa o tome gde smo na ovom turniru. Mislim da ce naredne dve utakmice pokazati više gde smo.

– Mnogo igracica igra u velikim klubovima u Evropi, tako da je normalno da oni imaju veliki pritisak. Mislim da je najvažnija stvar da razgovaraju u timu – gde smo, šta da radimo, gde je teško, gde je lako za nas. Štampa će uvek biti na ramenu za nas jer imamo dve srebrne medalje, a mi imamo igrače koji igraju u velikim klubovima i oni su osvojili Ligu šampiona.

Kada sam došla, bilo je to dva meseca pre prvenstva u Švedskoj. Mislim da je grupa bila jako dobra za rad i oni su stvarno lepo saradjivale samnom. Nisam baš dobra u engleskom i ja sam bila malo nervozna zbog toga ali one su stvarno lepo uzvratile i prve nedelje je bilo fantasticno, a onda smo imali prvenstvo, kaže Thomsen.

– Oni rade na isti način kao i ja sto radim, a onda je mnogo lakse. Ako bi trebalo da se promeni sve to može biti jako teško, ali oni rade na isti način kao sto sam želela da radim.

Thomsen je imala značajan uspeh pre ulaska u Holandski tim, pošto je osvojila Dansko prvenstvo dva puta, kao i Kup EHF sa FC Midtjillandom, kao i bronzana medalja sa Švedskom na Evropskom Prvenstvu 2014. Sada, uporedom sa reprezentativnim obavezama ona je trener CSM Bukurest, pobednik EHF Lige sampiona 2015/16.

Jasno je da Thomsen ima veoma dobar odnos sa svojim igračima i timovima, pa šta ona može da nam kaže o svom pristupu?

– Uvek se trudim da budem svoja, tako da mislim da igrači mogu mnogo bolje da pruze na terenu od mene, ali se trudim da imam 100% fokus, biti spreman za sve stvari koje se mogu dogoditi. Trudim se da budem iskrena za igrače i tim i trudim se da budem trener kojem znaju da mogu verovati , rekla je trener iz Frederikshavn na severu Danske.

Uvek ću biti iza njih ako se nešto dešava, ako igrač igra ne tako dobru partiju onda ću pokušati da budem iza nje. Pokušavam da napravim tim, ne da imamo jednu, dve ili tri igračice – vec da imamo dobar tim. Nadam se da će igrači videti da ja radim sve 100%, a nadam se da znaju da mogu da mi veruju i uvek ću ih podržati ako im je to potrebno.

Do vrha kao ženski trener

– Gledajući timove na međunarodnim i klupskim takmičenjima, ne mogu da ne primetim da mali broj žena trenera.

Thomsen kaže da je to ono oduvek postavljeno pitanje, godinama i da je teško odrediti jedan razlog za to.

– Vidim, ne samo u sportu, već i u velikim poslovima u svetu, ima više muškaraca koji imaju posao nego žena. U sportskom svetu Vidim da su devojke i žene treneri mlađih timova. Mislim da žene imaju tešku situaciju ponekad je teško da kazu “Ja sam najbolja”. Mislim da su muškarci bolji u tome, ali to nije samo u svetu sporta – to je za sva radna mesta u svetu, kaže Thomsen koja je jasno prevazisla mnoge takve situacije i sama je uspela da stigne gde je i danas.

– Ponekad je teško, jer naravno nadam se da ce sve moje igracice igrati dobro. Nadam se da ce Švedska i Danska igrati dobro, a ja sam trenirala Švedsku tako da imaju posebno mesto u mom srcu. Prošle godine, kada smo pobedili Dansku [u polufinalu na EP], želite da trcite po sali i vristite jer ste bili toliko srećni, ali kada pogledate sve devojke oko sebe koje su plakale nakon finala jel naš tim nije mogao da osvoji zlatnu medalju, tako da je malo teže!

Norveška ostaje najveća pretnja

Osvajac srebrne medalje na nedavnom prvenstvu, Holandija se smatra jednim od favorita da osvoji titulu u Nemačkoj 2017. – Thomsen vidi i druge timove za osvajanje trofeja

– Ja sam malo ‘Ah’, jer kažem Norveška – Norveška ima jake igračice, imaju dobar koncept, oni imaju dobre trenere, oni imaju dobar TIM. To nije samo sada kada je tako, vec poslednjih 15 godina. Oni su zaista dobar turnirski tim, ali na Svetskom prvenstvu takođe može biti teško, jer ako oni igraju jednu lošu, jednu dobru utakmicu mogu biti out.

Mislim da Koreja igra dobro, ali sada imaju dve najbolje igracice koje su povređene – broj 24 i 11 – tako da ne mislim da mogu da iznenade više. Nemačka možda, oni igraju kod kuće, a znate svi navijaci kako u sali mogu da ih podignu. Rusija igra dobro, i ja vidim da Danska može da pobedi puno timova, ali oni mogu i da izgube. Ali ću reći Norveška – kao i svi drugi ljudi!

You might also like