Dragan Djukic: Ovaj tim je pokazao da zasluzuje poverenje i ima buducnost!

Rukometna reprezentacija Crne Gore okupila se juce, dok ce 13. januara poceti nastup na šampionatu Evrope mečom protiv Nemačke. Selektor Dragan Đukić pricao je o ambicijama, protivnicima, pripremama, ali i njegovom životu u Rumuniji i tamošnjoj ligi koja je veoma neizvesna.

Gospodine Đukiću sada je praktično desetak dana pre početka šampionata, kakva su očekivanja, a pre svega želje i snovi?

– Kao i obično, mi u rukometu prvi od svih sportista krećemo u zvanična takmičenja, tako da vremena za neka velika slavlja i praznovanja gotovo i da nema. Svuda oko nas vec uveliko se oseća atmosfera nadolazećeg takmičenja tako da se može reći da praznike provodimo u atmosferi svečarskog iščekivanja! Evropsko prvenstvo je sa svoje strane, i najteže takmičenje u rukometu, jer je kvalitet (posebno u muškom rukometu) potpuno skoncentrisan u Evropskim selekcijama, tako da će svaki meč, svaka lopta i gol na takmicenju imati posebnu važnost.

Što se nas tiče, očekuju nas mecevi za uzivanje, takmičenje za koje smo se izborili srcem, i sve želje staju u jednu, da se predstavimo u Hrvatskoj u najboljem svetlu i učinimo ljubitelje sporta u Crnoj Gori ali i sami sebe ponosnim što smo deo jednog takvog sportskog dogadjaja. Nema pritiska na nama, čak ni kada govorimo o prolasku u drugi krug kao nekom osnovnom cilju, ali nam pravo na nadu i snove takodje niko ne može oduzeti jer je ovaj tim pokazao da zaslužuje poverenje i da ima budućnost.

Malo cete imati vremena za pripremu, posebno za treninge, je li Vas strah da bi mogli da imamo zbog toga problema, mada je činjenica da relativno dugo radite sa ovim timom?

– Ono što moram da istaknem kada govorimo o ovom osjetljivom pitanju je da su pripreme za Evropsko prvenstvo počele za nas veče nakon sto smo se u Moskvi u onoj već istorijskoj utakmici suprostavili Rusiji i uspešno izdržali sav pritisak koji je ona nosila. Vec u oktobarskoj EHF nedelji krenuli smo sa konkretnim radom, tako da su dani pred nama, tek završna finalna nadgradnja za mečeve koji nas očekuju. Uporno ponavljam da smo od samog početka imali strategiju, plan, kada ćemo, kako i šta raditi, tako da možete biti sigurni da cemo pocetak Evropskog prvenstva i utakmicu sa Nemačkom, dočekati sasvim i potpuno spremni, a ja bih još dodao i sopstvenu želju, da budemo zdravi.

Crna Gora je tim, koji se neće povući ni pred kojim rivalom, i bez obzira na rezultat na prvenstvu uspeh je već ostvaren samim učestvom jer budimo realni grupa je izuzetno teška, čine je važeći prvak Evrope Nemačka, zvanično treća selekcija sveta – Slovenija i Makedonija koja uz izuzetni kvalitet koji poseduje i iskustva učstvovanja na velikim takmičenjima ima i frenetičnu atmosferu i podršku čitave zemlje jer je rukomet tamo definitvno sport broj jedan!

Kakav je plan, jesu li igrači već dobili materijal, dolaze li spremni na start priprema?

– Svi rivali, njihove dobre i manje dobre strane su na skeneru i svi igrači su vec dobili individualna uputsva za rad kao i dovoljno početnih informacija o protivnicima. Ona finalna glazura nas tek očekuje, i zajedničke pripreme sa domaćinom Hrvatskom će nam pomoći da unapred osetimo atmosferu velikog takmičenja koje dolazi, a time podignemo i motivaciju na najveći mogući nivo. Ja zaista verujem da ovaj tim ima jednu posebnu atmosferu između igrača i jedan odnos potpunog poverenja na relaciji stručni štab-igrači, te mislim da to daje novi, dodatni kvalitet svemu onome što radimo. Ukratko, budite sigurni da ćemo biti maksimalno spremni za takmicenje, ali i u to da u vreme masovnih komunikacija i opšte globalizacije, nema velikih tajni i da se rivali gotovo do detalja poznaju. Kao ilustraciju navešću to da je stručni štab Nemačke već predložio da međusobno izmenimo video materijale sa naših pripremnih utakmica, ali i to da su male “balkanske igre” kroz izjave aktera i natpise u štampi već počele… No, sve to i jeste deo jednog velikog takmičenja koje nas očekuje, pa je zato još važnije da svi zajedno imamo potpuno poverenje jedni u druge i da nas ništa ne pokoleba i skrene sa puta kojim smo krenuli.

Imacete taj prijateljski meč sa Hrvatima, već ste sparingovali sa njima na Kroacija kupu, koliko može to da pomogne u pripremi za šampionat?

– Hrvatska je ne samo zato što je organizator, a svi dobro znamo kolika je važnost domaćeg terena u rukometu, već po svemu onome što je dala svetskom rukometu u posljednjih dvadeset godina, jedan od najvećih favorita za sam vrh na predstojećem prvenstvu Evrope. Povratak trofejnog trenera, maksimalna motivisanost svih aktera, kvalitet, organizovanost i struktura igre, sve su to neosporni kvaliteti hrvatskog tima a rukomet je bio i jeste ponos hrvatske nacije i sporta. Naše je zadovoljstvo da ćemo biti gosti jednog takvog tima i imati priliku da se sa njima odmerimo na terenu, ali i da treniramo zajedno i osetimo “miris” nadolazećeg takmicenja. Naravno da rezultat u ovom meču nema primarnu važnost, i moramo se ovde prisetiti da smo pre godinu dana sa istim rivalom igrali u kompletno drugačijoj atmosferi na Kroacija kupu – tada gotovo bez šanse da ćemo biti deo EP u 2018-oj! Zato, danas za sve nas, ovakav poziv znači privilegiju i trudićemo se da je iskoristimo na najbolji mogući način.

Kod nas je uvek sa posebnom pažnjom gledan duel Srbije i Hrvatske, što Vi mislite imaju li Srbi šansu u grupnoj fazi da iznenade?

– Iskreno, da je neko u EHF-u birao atraktivniji početak takmičenja teško da bi mogao izabrati bolji! Duel Hrvatske i Srbije u Splitu uz sve ono što sa sobom nosi, najava je jednog kvalitetnog i po meni prilično neizvesnog prvenstva – od svetskog prvaka Francuske i evropskog šampiona Nemačke, preko nadolazećih superjakih Norvežana, Šveđana i pomenutih Slovenaca, pa “večitih” kandidata za medalje Danaca i Španaca i sjajne Hrvatske, lista kandidata za medalje čini se nikad nije bila duža. Selekcija Srbije je tim velikog potencijala, ali i tim sa novom strukturom i selektorom, koji svakako ima kvalitet da se nađe u drugoj fazi šampionata čak možda i malo više od tog, ali svedoci smo da svako takmičenje donese po neko iznenadjenje pa možemo biti sigurni da ce tako biti i ovoga puta.

Kakav je život u Rumuniji jeste li zadovoljni nakon Tel Aviva?

– Ako bih u dve reči odgovorio na vaše pitanje, rekao bih: Totalno drugačije! Rukomet je sport izuzetne tradicije u Rumuniji, i ovogodišnje prvenstvo je jedno od najjačih i najuzbudljivijih u posljednjih nekoliko godina. Dvorane su pune, televizija prenosi čak četiri utakmice u svakom kolu, a preko 70 internacionalaca, većinom članova nacionalnih timova zemalja iz kojih dolaze, podigli su kvalitet lige tako je skoro nemoguće unapred predvideti rezultate utakmica. Sa druge strane, život u jednoj svetskoj metropoli kakav je Tel Aviv i sve ono što pruža i zivot u malenom Odorheju se svakako dijametralno razlikuju, ali je ambicija koja me je nosila da zajedno sa grupom sjajnih momaka koji su činili “Makabi” Tel Aviv u protekloj sezoni postignemo neke apsolutno fantastične rezultate u Evropskim i domaćim takmicenjima je ista! Neka osnovna ambicija je da se Odorhej ove godine nadje u samoj završnici play offa, medju četiri mjesta koja garantuju nastup u Evropskim takmicenjima naredne godine, i tim koji imam na raspolaganju i energija koja nas okružuje su razlog da iskreno i verujem(o) da je to stvarno i moguće.

Liga deluje prilično zanimliva, u vrhu ste, ali sedam ekipa je tu u nekoliko bodova?

– Karakteristika ovogodišnjeg takmičenja je skoro apsolutna neizvesnost! Steaua je zasluženo završila prvi dio na čelu jer je bila najstandardnija ali je i Temišvar Pere Miloševića i Marka Lasice pokazao da ima tim spreman da se umeša u borbu za sam trofej. CSM po meni uz Konstacu ima jedan od najjačih timova lige (Stevan Vujovic igra odličnu sezonu a Mladen Rakčević je standardno dobar), dok se od prošlogodišnjeg osvajača duple krune – bukureštanskog Dinama očekivalo više, jer je takmičenje u grupnoj fazi ostavilo traga na njihovim rezlutatima u domaćoj ligi. Uz Kalaras, gde Vuk Lazović igra odlično, vrlo solidan sastav Turde i Odorhej koji predvodim lista od 8 učesnika play-offa je već zaključena. U drugom delu sezone vodiće se borba za svaki gol, svaki bod i što bolju poziciju koja donosi i prednost odlučujećeg meča na domaćem terenu, ali već sada mogu da kažem da ce neizvesnost biti potpuna ko god da budu rivali, jer su razlike između svih vrlo male i odlučivaće nijanse. U svakom slučaju, ljubitelji rukometa će biti na dobitku jer će imati jednu superzanimljivu završnicu a ja bih svakako želeo da i tim koji vodim u njoj ima značajnu ulogu.

You might also like