Bent Dahl: Rukomet je veliki deo mog zivota!

EHF Lektor, predavac na mnogim seminarima sirom sveta nesebicno deli svoja iskustva kolegama.  Bent Dahl Iskusni strucnjak iz Norveske nedavno je posetio Israel i podelio  svoje iskustvo i dao odgovore na zanimljiva pitanja.

 

Kako vidite rukomet u budućnosti?

– U mojim očima, rukomet će biti brži posebno u kontra fazi i razvice se nove bolje kvalitetnije odbrane protiv 7-6 i  7-5 sistema kao  i 6-6 (golman menja igrača manje), zatim  Igraci u oba pravca (tipovi igrača) i kolektivna struktura igre (sistem i taktika).

Predavali ste po celom svetu, nedavno ste posetili svetu zemlju, Izrael  po drugi put. Kakvi su utisci i šta mislite o izraelskom rukometu?

– Veoma lep utisak o zemlji, a posebno o ljudima koje sam upoznao. Njihova Ljubaznost  i mnogo lepih mesta. Izraelski rukomet raste. Mnogi klubovi posebno muški imaju  i strane veoma kvalitetne igrace i  teze  da učestvuju i na evropskim turnirima poput EHF Lige šampiona i EHF KUP-a.  U budućnosti  vlasnici i sponzori žele da doprinesu ovom uspehu. Zenski rukomet ide duzim putem  ali idu korakom u pravom smeru. Klubovi koji žele uraditi nešto za razvoj ženskog rukometa moraju vise uloziti.

 

 

 

Sistem u Norveškoj donosi rezultate posebno u ženskom rukometu i muškarci su na dobrom putu jel su u samom vrhu. Gde je budućnost  Norveškog rukometa?

– Ženski rukomet u  Norveškoj takođe će biti u svetskom vrhu u godinama koje dolaze. Sistematski razvojni rad i dobro  klupsko  okruženje  pomažu u osiguranju kvaliteta za budućnost.  Što se tiče muskog rukometa, upravo smo počeli da ”ubiramo plodove”  dugogodisnjeg sistematicnog  rada. Danas možemo videti pobedu u svim projektima koje smo sproveli.  Takođe radimo na tome da nas odrzimo u vrhu svetskog rukometa osvajajuci  medalje na velikim takmicenjima i uvek mozemo biti u top 5-8 ekipa na svetu.

Gde trenutno radite i koji su planovi za budućnost?

– Ja sam odgovoran za rukomet u javnoj skoli   Drammen Toppidrett gde radimo sa  devojcicama i dečacima  uzrasta od 15 do 19 godina, zatim radim kao trener u muskom klubu St. Hallvard a uz to sam EHF predavac sirom sveta. Plan za buducnost? Ja sam osoba koja  uvek postavlja izazove samom sebi. Rukomet je za mene 24/7 i sigurno rukomet je moj zivot – proslost, sadasnjost i buducnost gde god me odvede.

You might also like