Abas Arslanagić: Bez problema treniram golmane i u 75. godini

Ušao je duboko u osmu deceniju života, ali on baš ne kaje za tim. Rođenjem Bosanac iz Dervente, poreklom Hercegovac iz Trebinja legenda svetskog rukometa, 75-godišnji Abas Arslanagić, danas živi na potezu Poreč – Banja Luka i bavi se sportom.  Jedan od najboljih svetskih golmana svih vremena radi kao trener u Poreču.

– Trening mi ne predstavlja nikakav problem. Stignem otići i na rukometne seminare, nedavno sam bio u Francuskoj – kaže Arslanagić

Prisetio se sportskih početaka u rodnom gradu.

– U Derventi smo igrali po blatu, a nismo imali ni svlačionice ni tuševe. Derventski rukomet je vrlo interesantan jer ima niz olimpijskih medalja, svetskog juniorskog i seniorskog prvaka, bilo je tu vrsnih igrača i trenera. Ono što jedna Švedska nema, olimpijskog pobednika u rukometu,  Derventa ima – ističe s ponosom Arslanagić.

U Banjoj Luci se afirmirao i stekao slavu.

– Živeo sam 27 godina u Banja Luci do tog nesretnog rata. I danas imam stan pa odem vrlo rado, imam drugove s kojima se volim videti – govori nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Katara.

Razočaran je, kao i mnogi, stanjem u BIH. rukometu.

– Svi iskreni ljubitelji rukometa su ukazivali na greške RSBiH pod palicom glavnog sekretara Smaje Karačića koji je doveo bh. rukomet na ove grane.

Jedne godine je Tuzlanski kanton predložio mene za predsednika Saveza, što nisam hteo prihvatiti jer smatram da tu treba biti neko mlađi i čovek koji je autoritet u političkom svetu BiH.

Predlagao sam Almira Šahinpašića, koji je zaista rukometni fanatik. Mislim da takvi ljudi mogu izvesti rukomet na pravi put. Međutim, oni su to sve izmanipulisali i doveli Enida Tahirovića. On je bio dobar golman, ali nije smeo sebi dozvoliti da manipulisu  sa njim – naglašava Arslanagić.

Posebno se osvrnuo na A reprezentaciju BiH

– Ne znam zašto selektor Bilal Šuman okuplja Dance u stručnom štabu. Pa, imamo mnogo naših dokazanih stručnjaka koji bi mnogo mogli pomoći. Imao sam dva seminara u Danskoj i njima predavao. Je li možda misle da Sead Hasanefendić ne bi imao što pokazati? Ima tu ljudi. Mene su samo jednom pozvali na seminar u Doboj. Tad me je Šuman pitao hoću li biti šef struke golmana. Ja sam rekao da neću biti nikakav šef, ali, ako me pozovu, da ću odraditi posao. Nikad me više nije pozvao – podvlači Arslanagić.

Uslovi iz bajke

U  Danskoj i Nemačkoj počinje Svetsko prvenstvo.

– Svi igraju rukomet, ali Francuzi pobeđuju. U borbi za medalje su Danci, Španci, Šveđani, ali Francuzi su bez premca. Pre dva meseca sam bio gost francuskog saveza, bio sam pozvan na seminar za trenere golmana. Bila mi je čast. Uslovi  koje oni imaju su kao iz bajke. Nije čudo što samouvereno vladaju svetskim rukometom – istakao je  Arslanagić.

Arslanagić je nedavno promovisao knjigu “Dnevnik sećanja” o igračkoj karijeri.

– Tu sam pisao o odrastanju u malom gradu do 18. godine, na derventskoj stanici u čijoj se blizini sve događalo. Pišem najviše o uslovima pod kojima se radilo. To je nekomparativno u odnosu na ovo vreme. Ma, mi smo znali igrati rukomet, a sneg pada.

U iščekivanju Rusa

– U Bosni i Hercegovini neće biti evropskog  kvalitetnog rukometa dok se ne pojavi neki ”Rus”  kao što se desilo u makedonskom Vardaru.

A, skopski klub bio je prosečan jugoslovenski klub, dok je BiH najjača republika u rukometu.

– Drago mi je da se Bosna Visoko sklopila dobru ekipu, ali i to mi deluje kao veštačka tvorevina. Fino je da se pojavila Gračanica, ali, nažalost, nema Slobode, nema Krivaje… Borac se bori s dugovima i ne može na zelenu granu – konstatuje Arslanagić.

Izvor Svijet rukometa

You might also like