40 godina od prvog nemačkog zlata sa Vladom Štenclom!

Februar je mesec u kome Nemačka proslavlja 40 godina od prvog zlata na Svetskim prvenstvima! Te 1978. godine u Kopenhagenu, nemačka generacija predvođena jugoslovenskim mađioničarom Vladom Štenclom, došla je do vrha rukometnog sveta pobedom nad Sovjetskim Savezom 20:19 u finalu. Bio je to vrhunac jedne generacije predvođene igračima poput čuvenog Vunderliha ili Hajnera Branta, koji je 2007. godine, kao selektor, doduše na silu i uz obilatu sudijsku pomoć, ponovio isti uspeh sa generacijom Švarcera, Baura, Frica…

Vlado Štencl, posle osvajanja olimpijskog zlata sa Jugoslavijom u Minhenu 1972. godine, zaputio se u Nemačku i za par godina doveo ih do vrha. Ovu generaciju nemačkog rukometa vodio je do Svetskog prvenstva 1982. godine.

Do rukometnih visina, Nemci su još došli sa Dagurom Sigurdsonom 2016. godine na Evropskom prvenstvu. Stigla je tu i olimpijska bronza u Riju, ali su se posle rastanka sa Islanđaninom, „Panceri“ okrenuli dobro poznatom neuspešnom receptu forsiranja domaćih trenera. To ih je koštalo već na prvom koraku, pa su Evropsko prvenstvo završili daleko od polufinala.

Izvor Balkan Handball

You might also like