RUKOMETNA NADA SRBIJE…

BUDI SE PRAVA NADA ZA SRPSKI RUKOMET!!! Prvi besplatni, pozivni, kamp u Evropi već nakon prvih par treninga opravdao je postojanje i ispunio je očekivanja. Polaznici, njih sedamdesetak, iz cele Srbije, vredno rade i slušaju svoje trenere tako da je posao na Zlataru svima olakšan.

Treneri na kampu su Djordje Cirkovic, Vladimir Cvijan, Vladan Jordovic, Zikica Milosavljevic kao i mladi strucnjaci Vlada Simicic i Igor Nikolic sto pokazuje da rukometna Srbija racuna i na mlade strucnjake koji dolaze kao i proslavljena sprska reprezentativka Jelena Eric…

Pravi je trenutak da sa trenerima koji rade sa decom napravimo presek i vidimo da li je sve onako kako je zamišljeno pre početka kampa. Razgovarali smo sa Žikicom Milosavljevićem i Vladanom Jordovićem, koordinatorom rada kampa.

– Projekat je jako interesantan, prvi takvog tipa u Evropi. Možemo reći da je ovo pilot projekat iza koga stoji Fondacija Univerexport i za prvi put je dosta dobro. Mi koji radimo ovde sve nepredviđene situacije rešavamo u hodu i pravimo zabeleške da bi narednih godina znali gde smo grešili i kako da predupredimo neke stvari koje su normalne da se dešavaju u radu sa decom. Za sada nemamo zamerki ni na organizaciju ni na rad dece“ – rekao nam je Žikica Milosavljević, jedan od trenera a kampu Bogdan Rodić.

Ono što je skoro neuobičajeno u radu u rukometu je činjenica da među nama, trenerima, nema sujete. Dnevni programi su koncipirani tako da treneru daju punu slobodu u radu, možeš sam da pripremiš svoj trening i da, eventualno, dobiješ pomoć starijeg i iskusnijeg kolege ili da pomoć pružiš nekome od kolega u nekom od detalja. Postoje teme za rad, koje smo unapred dobili pre početka rada i koje smo mogi da pripremimo na najbolji način, svako u meri u kojoj misli da ta tema zaslužuje pažnju.

Deca vredno rade i upijaju sve što im se pokaže.

– Čini mi se da je dobar deo dece došao sa malom dozom straha, nisu bili sigurni kako će izgledati rad na kampu. Sada, kako su nas upoznali, a uporedo i mi njih, moram da kažem da svakim danom, čak iz treninga u trening, to izgleda mnogo bolje na terenu. Moje mišljenje je da na kampu mora da bude zastupljen individualni rad i rad na grupnoj taktici, upravo to je ono što deci najviše nedostaje u radu u klubovima. Za rad koj je zasnovan na individualnim situacijama, tehničko-taktičkim pojmovima i realizaciji njihovih pokreta treneri imaju jako malo vremena da im posvete a to je princip koji se primenjuje u metodičkom radu u mlađim kategorijama. Zato insistiram da takvog rada na kampu bude što više – rekao nam je Milosavjević.

– Ja sam zadovoljan kako saradnja među trenerima, ozbiljnim ljudima i ljudima koji su ostvareni u oblastima u kojima rade, funkcioniše. Svako ima svoje zadatke ali i inicijativu u i radu i u iznošenju nekih ideja, viđenja i stavova koji se odnose na zadate teme. Mi smo ovde došli da deci damo svo znanje i energiju kojom raspolažemo, imajuću u vidu prirodu ovog kampa, da se radi o pozivnom iza koga stoji Fondacija Univerexport, ova deca su privilegovana. Privilegovana uslovima u kojima rade, materijalnim stvarima, ne nedostaje rekvizita. lopti, svi su lepo obučeni. Dakle, imamo sve što jedan savremeni trenažni proces zahteva, a to se uostalom odnosi i na stručni štab koji će im preneti svo znanje kojim raspolaže“- reči su Vladana Jordovića.

Napredak kod dece je evidentan.

– Ja, kao bivši golman, malo više vremena posvećujem golmanima na kampu ali ovaj zaključak se odnosi na sve koji su prisutni na Zlataru, deca su jako posvećena i koncentrisana na ono što radimo i to daje rezultate. Oni su željni znanja, imaju određeni kvalitet a mi smo tu da snimimo trenutno stanje, otklonimo nedostatke i nadogradimo to što su oni doneli u kamp. mi se ovde, pre svega, bavimo tehničkim elementima i ono što uspemo, u kratkom vremenskom roku, mi ispravimo. Ipak za neke stvari trebe više vremena i u tom slučaju deci dajemo informaciju kako to treba ispraviti. Talenata je bilo i biće, Srbija je nepresušan izvor talentovane dece, njih moramo negovati i posvetiti im pažnju da bi oni mogli da razviju svoj potencijal. Porebni su im iinfrastrukturni uslovi za rad, dovoljan broj termina i adekvatni rekviziti ali i ljudi koji koji će im posvetiti punu pažnju i preneti znanje. – zaključak je Vladana Jordovića.

Sve to o čemu su Milosavljević i Jordović pričali na kampu Bogdan Rodić deca imaju na raspolaganju, i više od toga. Naime, drugi deo rada kampa biće posvećen testiranjima, na Zlatar su stigli stručni timovi iz Zavoda za sport i medicinu sporta i obaviće u narednom periodu testiranja dece nakon čega će biti urađen kompletan profil svakog polaznika kampa.

Izvor Balkan Handball – VADIMIR MAKSA

You might also like