Juniorke pred EP, Dusan Savić: Niko nam ne može oduzeti pravo da se nadamo!

Ženska juniorska reprezentacija Srbije odradila je prvi deo priprema za Evropsko prvenstvo koje će se od 27. jula održati u Sloveniji. Pre mečeva u celjskim dvoranama „Golovec“ i „Zlatorog“, izabranice trenera Dušana Savića imaće još puno toga da urade kako bi duele sa Francuskom, Španijom i Nemačkom dočekale spremne na svom debiju na velikoj sceni.

Provejavalo je mišljenje u javnosti da generacija 1998 neće videti veliko takmičenje ovog leta. Devojke i stručni štab, međutim, verovali su u suprotno?

– Sport ima tu čar da ne bude sve kako neko objektivno ili subjektivno razmišlja, već se pruža šansa nekom drugom ko zna da zapne, ko je čist u glavi i zna da ponese teret. Izborili smo plasman na EP i nalazimo se u drugoj nedelji priprema. Najteži deo u Beogradu je iza nas. Nastavljamo pripreme od srede u Kragujevcu sedam dana. Tamo nas čekaju dve utakmice sa Crnom Gorom i naćićemo dve muške kadaetske ekipe sa kojima ćemo sparignotvati. Ovde smo već igrali sa kadetima Rakovice i to se pokazalo kao dobar potez. Poslednji deo ćemo početi u Beogradu i krenuti ranije put Slovenije, jer ćemo u Hrvatskoj odigrati dva meča sa domaćinom. To će biti ukupno osam utakmica, dovoljna priprema za Evropsko prvenstvo.

Grupa je ozbiljna?

– Na startu 27. jula igramo sa Francuskom, dan kasnije sa Španijom, a 30.jula sa Nemicama. Najveći kvalitet ove generacije je što većina igračica igra Super i Super B ligu. To je bilo dovoljno da se prođu kvalifikacije. Imamo dužnike, Francuskinje koje su nas izbacile u kvalifikacijama za EP kadetkinja. Igrale su na gol sa Crnogorkama, što nam daje za pravo da verujemo da smo tu negde.

Sastav je izmenjen u odnosu na kvalifikacije?

– U kvalifikacijama smo mogli da računamo i na kadetkinje. Njih sada nema, tu su i povrede, sedam igračica su nove u sastavu od 18. To je to, za dve godine smo u kvalifikacijama i pripremama ukupno videli 42 igračice. Ono što je ostalo, to je najbolje, to je iskoristilo svoju šansu. Gledamo u napred, pravimo novi kvalitet i igru za ove igračice koje imamo…

Po prvi put će se generacije 1998 suočiti sa turnirskim sistemom takmičenja. Kako ih pripremiti sedam mečeva u desetak dana?

– To je ozbiljan sistem. Ove igračice ne treniraju dva puta dnevno. To je problem, teško se privikavaju, a to je preduslov da bi se igralo. Svi naši rivali u trenažnom delu mnogo više rade. Tokom priprema menjamo četiri puta mesto boravka, ukupno smo 32 dana zajedno, što će nam pomoći da sazrimo, da budemo na tom nivou. Protiv takvih reprezentacuija prvo morate sprečiti lake golove iz kontre, napraviti odbranu određene čvrstine i naći najbolje akcije za vaše napadače. To lako izgleda kada se priča, ali to treba da postane deo njigovor razmišljanja. Uložili smo puno rada i na terenu i van njega. Nemamo prava da obećavamo, ali verujemo da će kvalitet doći do izražaja. Očekuje nas sedam utakmica. To će biti veliko iskustvo za ove devojke, da vide i prepoznaju kvalitet koji poseduju najbolje. Očekujem da će nas gledati u mečevima za visok plasman. To pravo niko ne može da nam oduzme -jasan je trener Dušan Savić

IZVOR RSS

You might also like